сряда, 28 август 2013 г.

Приключено по давност – филмът, който нито една телевизия не излъчи

Изтече 20-годишният срок от пожара в Партийния дом.
Малина Петрова, автор на документалния филм по случая "Приключено по давност" от 2009 г.:
Палежът беше част от мимикрията - опитът на управляващите да преминат от комунизма в капитализъм, като останат на власт. Също както преименуването на БКП от комунистическа на социалистическа партия, без тя да се промени по същество. Смисълът от двегодишната денонощна работа по филма "Приключено по давност" е тази мимикрия никога да не бъде забравяна.
През 2009 г. дадох интервю, в което накрая казвах, че мечтая с филмите си да предизвикам хората, когато научат истината, да излязат по улиците и да покажат на управляващите, че няма да им простят истината, която са скрили от народа. Това обаче не се случи, хората може би бяха много сепнати от това, което се каза.
Сега виждам, че постепенно все повече хора разбират за какво става дума и в какви сценарии са били вкарвани непрекъснато. Оптимист съм. Виждам, срещам и чета хора, от които душата ми пее.

петък, 23 август 2013 г.

ЗАЛИЧАВАНЕ

ЗАЛИЧАВАНЕ
2012, 54 мин, документален, Digital
Сценарий: Малина Петрова
Режисьор: Малина Петрова
Оператор: Георги Николов
„Политическата апатия е по избор, апатията спрямо природата е самоубийство.” Това са написали младежи, окупирали „Орлов мост” в знак на протест срещу решението на Върховния административен съд да заличи „Парк Странджа”. Планини, реки, дюни, скали, крайбрежие, растителни и животински видове, местообитания и уникални природни забележителности – всичко може да изчезне от лицето на земята само с един термин „заличаване”.

DELETION
2012, 54 min, documentary, Digital
Script: Malina Petrova
Director: Malina Petrova
Cinematography: Georgi Nikolov
“Political apathy is a choice, apathy against nature is suicide” reads the placard of the youth who have occupied The Eagles’ Bridge in Sofia as part of the protest against the ruling of the Supreme Administrative Court to delete Strandzha National Park from the register of the protected territories. Mountains, rivers, dunes, cliffs, coastal areas, plant and animal species, habitats and unique natural landmarks can disappear from the face of the Earth by a single word “deletion”



“Експертното” правителство започна масова чистка на експерти в системата на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). На 19 август беше уволнен директорът на държавното горско стопанство “Кости”, инж. Венелин Радков. Официалната причина за уволнението му е “неизпълнение на финансовия план за първото шестмесечие на годината”. Ако дейността на едно горско стопанство ще се оценява само по този критерий, това означава, че целта на новото правителство е да сече и продава колкото може повече дървесина, независимо от това дали гората ще може да се възстанови в последствие.
Уволнението на Венелин Радков е подготовка за изсичане на вековните гори в Природен парк Странджа”, в чиито граници се намира ДГС “Кости”.
След Венелин Радков е уволнен и Вергил Байкалов – директор на ДГС “Доспат”. Пламен Поюков (ДГС “Сатовча”) наскоро също беше уволнен. И трите горски стопанства, на които се сменят директорите, са сертифицирани по системата FSC.” (Зелените)
Преди 3 седмици за директор на държавното горско стопанство “Царево” беше назначен Петко Арнаудов – бивш кмет на Царево и агент от ДС с агентурен прякор „Иванов”. В качеството си на кмет в продължение на три мандата, избиран неизменно с подкрепата на БСП, Арнаудов си спечели прозвището Ликвидатора на Странджа. В качеството си на кмет той се прочу с редица безобразия като незаконното селище "Златна Перла", устройствените планове на плажа "Корал" и презастрояването на местността "Бутамята" в Синеморец. Той натискаше и за промяна в устройствения план на Царево, която да позволи масирано строителство в защитените територии на парк "Странджа".
Община Царево бе осъдена (август 2013) да плати 520 000 лева заради разпорежданията с гори на бившия кмет на общината Петко Арнаудов, който възстанови в полза на общината 20 000 дка гори от горското стопанство по Южното Черноморие. Ако горите бяха станали общинска собственост, те щяха да могат да се залагат, заменят и продават.
Преди 3 седмици екоминистърът Искра Михайлова освободи едновременно всички 16 директори на регионални инспекции по околна среда и води у нас, директорите на дирекциите на трите национални парка в страната - Рила, Пирин и Централен Балкан, както и на четирите регионални басейнови дирекции за управление на водите.

четвъртък, 22 август 2013 г.

гранитна книжка за оцветяване

Pusy Riot, 2012, photo by BNT

В крак с времето, 2011, photo by blog.peio.org

Bulharsko se omlouvá, 2013, photo by euronews

Непознат коментира във FB:
Johann Moritz:
I am amazed Bulgarians still have monuments like this. It's like celebrating a rape.




петък, 2 август 2013 г.

Тримата братя и златната ябълка*

Трима братя си имали златна ябълка. Живеели си те в страната Ябълкария и само чакали златната ябълка да узрее и да им падне в ръцетe. Хем била торена с евроторове.
- Няма да се поддадем на шантаж и рекет, работим за хората и очакваме те да се катерят по дървото! – обичал да казва най-големият брат.
- Чакането под дървото си е екзактно, няма да си служим със скрити внушения, а ще съобразим това ниво на комуникация с нивото на рецепиента, - казвал вторият брат.
А най-малкият брат най-обичал да тичка с мегафон в ръка и маса над глава около ябълковото дърво и да вика в мегафона: „Нашата златна ябълка е най-златната и най-голямата на света! Няма да я дадем на колонизатори!"
Не щеш ли една нощ над Ябълкария профучала евразийска ламя, изтръгнала ябълката с все корените и я отнесла в други земи, в нейните си градини.
Докато тримата братя се чудели какво става, всички от Ябълкария търтили да бягат, защото нищо вече не ги задържало: първо избягали първото и последното я, хванати за ръка. После от Бълкари избягали наведнъж и б, и а, и р, и и, но се подредили като бира, та дано по-лесно си намерят кой да ги приюти.
- Ълк! – извикали тримата братя, но още не успели и дъх да си поемат, л и к се спогледали и, ликувайки, се ликвидирали, защото били бързоликвидни.
Ъ-то обаче останало.
И днес тримата братя ходят около Ъ-то, почесват се по главите и не могат да се начудят какво да правят с него.
И аз там бях, и аз ходих около Ъ-то, и аз се почесвах по главата, и да ви кажа, много си ни е хубаво това наше Ъ!
Така де!
_________________

* Този текст е авторска преработка на един друг текст, писан през 2008-а за една друга тройна коалиция. Преработката бе пренебрежимо малка.

предпочитам да се смея... засега

Вчера моя позната на връщане от сутрешния протест била ограбена. Две яки момчета я хванали за ръцете, повдигнали я във въздуха, грабнали й торбата, пуснали я пак на земята и успели да изсъскат в ухото й: "На протести ще ходиш, а?" Посред бял ден, на Графа.
Вчера полицията преследва гоцеделчевски автобус и връчва призовки на пътниците, защото били участвали в протеста в София.
Разбирам, че дори приятели, застанали от различни страни на "барикадата", спорят с часове и развалят приятелства.
Прочитам тези коментари под снимка от протеста, публикувана от електронно издание. Не познавам хората, които участват в "дебата", ама комай и двете страни са изперкали. Нервите вече не издържат, а и как да разбереш кой е трол, кой - провокатор? Все се опитвам да си ги представя тия - "спорещите" - на колко години са, какво образование имат, пука ли им наистина или са се нахъсили в момента? Ако на живо срещу мен се изправи такава агресия, как ще реагирам? На хартия е друго...
Засега предпочитам да се смея и това е моята стратегия.
На тези обаче хич не им е до смях - или поне така изглежда:
Egor Glazunov: То се е видяло, че протестиращите са циркаджии и клоуни.
Petar Likov: а ти, червен боклук.
Деонисий Винаров: Петар не обиждай! Защото на Майка ти Гъзо е червен!
Антон Андреев: Алоуу, Луков??! Това, че някой ви казва истината в очите и ..... "червен боклук"!??! ПО добре да бъде червен боклук или мръсен комунист отколкото олигофрен като вас!!! Вие сте утайката на обществото!!
Milena Mavrova: А защо се обиждате от червени боклуци. Та това е като комплимент за вас. Смет миризлива. Ти да не си WC та виждаш на майките ни газа.. Деонисий, наздраве.
Антон Андреев: Маврова, и аз това се чудя?! Защо се обиждат от такива отрепки и мърши като теб?! Ако ме обидиш мен, ще го приема като комплимент!!!
Egor Glazunov: Все повече се разочаровам от хората обитаващи тази страна.
Георги Ганев: Протеста не е за задници и задръстеняци, още по-малко за кавали.
Деонисий Винаров: Правилно! Те са Свиркаджии! Платени!
Egor Glazunov: Деонисий, да не подхващаме просташкия тон на лумпените. Така ще заприличаме на тях.
Антон Андреев: Не е за задници, прав си !! Той е за п*тки като теб!! Смешник!!!
Георги Ганев: Изглежда съм попаднал на гей-клуба! Извинете!
Milena Mavrova: Да да поздравим червените ГЕЙЧЕТА от БСП === Изроди червени с фесове и свастики. Всички ли сте меки като лидера ви, а. Нищо бъдете нежни и се обичайте, мацки. Дразнят ви мъжагите и мъжките момичета пo протестите ли??? --- Кукли.
Антон Андреев: Да, точно там си попаднал вече 49 дена!! Но няма страшно, там е естествената ти среда!!
Деонисий Винаров: Направиха ви Кукувци за некой Лев!
(така си продължава още дълго, но чувството ми за хумор взе да се изпарява, затова - до тук)

четвъртък, 1 август 2013 г.

Народни приказки срещу митове

Чобанов, вместо да вади числа, днес опровергавА митове:
Първи мит: актуализацията на бюджета застрашава фискалната дисциплина.
Не е така, защото фискална дисциплина нямаше и преди нас - ние просто ще продължим да я нарушаваме.
Втори мит: ГЕРБ са за по-ефективни разходи.
Те не са, що пък и ние да сме?
Трети мит: новото министерство на инвестиционното проектиране раздува щата.
Като назначите по 7 зам.-министри навсякъде и назначите всичките си хора, нихните брадчеди и шуринайки, щото те затова са ви помогнали да дойдете на власт, нали, айде към края на годината (след вашата оставка) да теглим чертата и да видим как точно не е раздут щатът на държавната администрация.
Четвърти мит: с актуализацията на бюджета не се разкриват работни места. С програмата за младежката безработица, огласена преди актуализацията на бюджета, вече се отчетохте статистически със 71 хиляди работни места, а с увеличението на минималната заплата, което планирате от 1 октомври, статистически ще ги изядете.
Пети мит: актуализацията не дава нищо социално.
Силни сте в социалната област! Актуализацията ще покрие милионите, които дадохте на ВМЗ-Сопот, ще даде глътка въздух на Бобовдол и неговия собственик, и, разбира се, след като сме последната държава в ЕС с ваучери за храна, наливате в таз социалистическа иновация още 40 млн. Ей, дори румънците ги отмениха, а по статистика вече са по-бедни и от нас!
Шести мит: нищо не правим за общините. Щели сте били да им дадете парите за делегирани от държавата дейности. То оставаше и да не им ги дадете!
Общините се оплакват от натрупани задължения към бизнеса в резултат на държавни политики! Че те само от финансови корекции по изпълнявани европроекти са натрупали 50 млн. дълг и настояват отговорността за това да се сподели с държавата, като държавата осигури поне 30 млн. (http://goo.gl/fd06TI).
Нали знаете за лъжливото овчарче, дето никой не му вярвал. Е, спомнете си и за боя ПРЕДИ счупената стомна. Народни приказки, не митове!