понеделник, 30 септември 2013 г.

С Богом!

Еех, Рангеле, увря ли тая шопска глава?

Колко много направиха за мен неговите филми!

неделя, 22 септември 2013 г.

Междувременно в Димитровград или погребението на един роял

2013-a...

събота, 21 септември 2013 г.

Монументални монументи

Ларгото

Паметник на съветската армия

Резиденция Бояна

сряда, 18 септември 2013 г.

Едно пътуване в три епохи

1953 - 1983 - 2013

От Лондон до Брайтън с влак

Документален, 4.20 мин.

Василий

документален, 20 мин., англ. субтитри
Пенсионер, 67 години, село Ришково, Курска област. За първи път се качва на самолет, вижда океана, потапя си краката в него, вижда Ню Йорк, и се връща у дома.


Vasily from STEREOTACTIC on Vimeo.

вторник, 17 септември 2013 г.

По истински случай

Connection, 10 мин.
режисьор: Владимир Шчербан
Гледай ТУК 
или
Как Джъд Лоу и един лондонски театър помогнаха на театър от Беларус да намери нов дом след президентските избори в Беларусия 2010

понеделник, 16 септември 2013 г.

Еклесиаст. Фотопревод

Израелският фотограф Дмитрий Брикман:
Прочетох , затворих последната страница и двайсет минути седях със затворени очи. Тогава пак го отворих и го прочетох отново. От началото до края. Общо 12 глави. Общо 222 стиха. Един от най-спорните текстове от Библията. Един от най-хуманните от текстове.

неделя, 15 септември 2013 г.

Пита се

Пита се: Законите, които са приети в нарушение на законите, законни ли са?
Да си припомним.
На 21 май 2013 г. е пъвото заседание на 42-то НС.
На 22 май Делян Пеевски прави първото си изказване в НС в битието си на депутат от 2009 г. насам: "Г-н Цветанов, погледнете ме в очите - имате ли срам" (http://youtu.be/Rq9B2M4wB-A).
На 28 май 2013 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/14377) е внесен от Сергей Дмитриевич Станишев, Лютви Ахмед Местан, Михаил Райков Миков и Христо Дамянов Бисеров.
Със самия акт на внасянето са нарушени два члена от Закона за нормативните актове: Чл. 26. (2) с изискването за публикация на проектозакона и мотивите към него в интернет страницата на съответната институция - в случая НС - най-малко 14 дни преди внасянето, за предложения и становища от заинтересованите лица (т.нар. обществено обсъждане); и Чл. 28. (2) т. 3, 4 и 5, които изискват мотивите към проектозакона да съдържат финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба; очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива; и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.
В 3-дневен срок от постъпването на законопроекта председателят на Народното събрание НЕ го е разпределил на постоянните комисии, НИТО е определил коя от тях е водеща в обсъждането, поради липса на комисии.
Членовете на постоянните комисии НЕ са обсъдили законопроекта и НЕ са предоставили на председателя на Народното събрание и на председателя на водещата комисия мотивиран доклад, поради липса на комисии.
Докладът на водещата комисия НЕ е представен на народните представители поне един ден преди заседанието, в което законопоектът и мотивите към него ще бъдат разгледани, поради липса на комисии.
(Самият Правилник за организацията и дейността на НС е обнародван в ДВ на 18 юни 2013 г., но до приемането му би следвало или 42 НС да не приема закони, или да е в сила правилникът на 41 НС. Именно тук действията на управляващите най-много приличат на 9-септемврийски преврат.)
На 31 май 2013 законопроектът е внесен в зала за първо четене и е приет на първо четене.
На 7 юни 2013 законопроектът е внесен в зала за второ, окончателно четене и е приет.
На 13 юни 2013 измененията в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" са публикувани в Държавен вестник.
На 14 юни 2013 парламентарната група на КП „Коалиция за България" е събрана извънредно в 8,30 ч. и лично премиерът Пламен Орешарски съобщава номинацията за шеф на ДАНС.
На 14 юни за 15 минути НС избира Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
В ранния следобяд на същия ден новият председател на ДАНС се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. На срещата са били набелязани основните насоки и приоритети в работата на прокуратурата, МВР и агенцията по противодействието на престъпността.
Чака се решение на КС дали Делян Пеевски е бил председател на ДАНС, т.е. дали да се върне в НС като депутат след оттеглянето си.
КС през юни отложи заседанието си за септември. 
Сега казва, че не знае кога ще заседава.

вторник, 10 септември 2013 г.

Плачи, дете...

Извадени от контекста и смешни:

С ясното съзнание, че гражданите на всички малки държави тръпнат при всяко - случайно или не - споменаване на името им в някакъв по-глобален от местния контекст, казвам, че се отнасям с разбиране и дори одобрение към този безобиден и смешен начин на привидно самоутвърждаване.

За моето поколение беше събитие в Yellow Submarine на The Beatles да чуем "Пускайте веригата!" (в примера, който следва - 1.47 мин.) в нещо, което май казваха, че било оригинален запис от лондонското пристанище.

неделя, 8 септември 2013 г.

Бавачката

100 000 фотографии от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век в Ню Йорк, Чикаго, Флорида, Канада, Банкок...
Невидяни от никого.
До 2007 г., когато Джон Малууф попада на търг и за 400 долара купува няколко кашона с черно-бели непроявени филми, без да знае чии са. На една от кутиите вижда името Вивиан Майер.
Вивиан е родена през 1926 г. Работи като професионална бавачка от 50-те до 90-те години на миналия век. Напуска този свят през 2009-а.
Носи мъжки обувки и дрехи и почти винаги шапка.
Приживе тя не показва снимките си на никого.
Благодарение на Джон Малууф имаме сайта www.vivianmaier.com