вторник, 9 август 2011 г.

националната сигурност и печките


В. Сега публикува историческо интервю със зам.-министъра на ВР Димитър Георгиев, който баламосва публиката относно даренията. Цялата история е „тука има, тука нема”, човекът лъже доблестно и окото му не мига. Както докладът за състоянието на държавнатаадминистрация за 2010 г. обяснява, че няма данни за броя на работещите в МВР до 2009 г. вкл., така и тук – хем даренията са вписани по някакви пера (но не перо „дарения”), хем пък ги няма. Любопитно е, че батальонът се строява, но заповеди (на премиера за спиране на даряването, и попълване на липсващите пари от бюджета) не изпълнява.

Понеже все пак е изпитание да се чете целият текст, ще акцентирам върху любимия ми пасаж:

- Защо чак през ноември ще публикувате списъците с дарителите?
- За това се изисква техническа подготовка. Те трябва да бъдат преформатирани в електронен вариант. Този електронен вариант трябва да се качи на един сървър. Този сървър трябва да се види дали работи. Ние искаме да го направим най-лесно, за да има достъп до всички. 
Тоя направо утепа рибата! Списъкът щели да го преформатират! В електронен вариант! И да го качат на сървър! Който работи! Е просто не е истина!

Ето целия разговор с г-н зам.-вътрешния министър Димитър Георгиев:

 Иде бодра смяна

- Казвате, че имате воля да прекратите даренията. Кога ще го направите?
- Като приключим с анализа. Предприели сме действия. Този размер на даренията, който виждате, че не е голям, да бъде компенсиран от държавния бюджет. Това е разпореждането и от министър-председателя. Направена е работна група и анализираме ситуацията. Аз не знам друга институция, която да е подходила толкова сериозно и прозрачно към този въпрос.
- Бойко Борисов ви каза да прекратите веднага, а вие говорите, че тепърва ще анализирате.
- Секторът "Сигурност" е много чувствителен. Не бива да се предприемат каквито и да е действия, преди да имаме достатъчно информация в конкретната сфера, която да даде възможност това да се направи така, че то да не се отрази на доставката най-вече на услугата "сигурност" на българското общество. Тук много чувствително и внимателно трябва да се разгледа всяка стъпка. Вие виждате резултатите. 40% са намалени даренията спрямо м. г. Виждате намалението, което тече от първото към второто тримесечие. Ще видим и резултатите на третото. Това е една последователна политика. Даренията се получават по закон. Ние не нарушаваме закона, както се опитват да внушат такова действие.
Виждате как са формирани даренията през 2010 г. 45% от тях са в дълготрайни материални активи - медицинска апаратура, телевизори, хладилници, прахосмукачки, столове, миялни машини, мултимедия, фотографска техника, камери и друга техника, метални каси, стелажи. Даренията за МПС представляват 23,4%, а за гориво и смазочни материали са 14,3%. Вие виждате, че не могат да се предприемат действия за прекратяване веднага, защото трябва да има анализ накъде да се пренасочат тези средства. За 2011 г. 65% даренията са за компютърна техника, оборудване. Даренията за гориво са около 12%. Договорите за 2011 г. са 1938 броя. Изнесе се информация във всекидневници, че те са 4000.
- 4000 са за две години и информацията е дадена от МВР.
- Най-малкото съмнение към дарителя и ние прекратяваме договора.
- Кметът на Галиче Ценко Чоков още ли дарява?
- Към всеки конкретен случай, защото вие ще задавате въпроси за конкретни случаи, сме готови да извършим проверка.
- Защо чак през ноември ще публикувате списъците с дарителите?
- За това се изисква техническа подготовка. Те трябва да бъдат преформатирани в електронен вариант. Този електронен вариант трябва да се качи на един сървър. Този сървър трябва да се види дали работи. Ние искаме да го направим най-лесно, за да има достъп до всички.
- От презентацията, която току-що направихте, се вижда, че 3.6 млн. лева като дарения в натура не са отчетени в бюджета ви на полугодието. Защо сте укрили тези пари?
- Значи виждате ли - пак. Това са дарения, които са в натура и са заприходени като материални активи. Вие искате да промените и счетоводството.
- От 15-те милиона, които сте посочили, че идват от различни европейски програми, те в натура ли са, само кеш или смесено?
- Това са средства, които минават кеш, след което се правят съответни обществени поръчки. След това, като се закупи съответната техника и тя се достави, тя се заприходява по съответния параграф.
- Тези 3.6 млн. лв от дарения в натура щяхте ли да ги отчетете пред Брюксел?
- Ама ние не сме скрили нищо. Всичко се вижда...
- Къде може да се види тази цифра?
- Кое не се вижда? Ние, ако не искахме да ви ги покажем, щяхме ли да ви ги дадем?
- Г-н зам.-министър, отворете страницата на МВР в интернет и вижте къде се виждат даренията в натура в отчета на бюджета.
- Добре. Нека да вървим нататък.
- Натурата?
- Тази информация от официалните отчети е била достъпна до вас. Всички дарения, които бяха направени по Закона за достъп до обществената информация, са ви предоставени (към в. "Сега", бел. ред.).
- Не се хвалете с това, че сте изпълнили закона, а кажете защо скрихте 3.6 млн. лв.
- Не сме ги крили. Ние ви ги показваме.
- Кажете в отчета къде да ги търсим тези 3.6 млн. лв.?
- Тази сума се отчита по съвсем други параграфи. Като материални активи.
- Къде да я видим?
- Дейността на МВР се проверява и от Сметната палата, и от съответните органи. Всички отчети са съобразно законите за държавния бюджет и ние ги спазваме. Нека да не влизаме в такива допълнителни въпроси. Ако не искахме да ви я покажем, нямаше да ви я покажем и сега.
- Щом в даренията няма нищо нередно, защо те смутиха Европейската комисия и премиера Бойко Борисов?
- Чакайте. Тези дарения във времето не са въведени от нас.
- Прекратете ги.
- Натам отиваме.
- Сигурен ли сте, че националната сигурност се крепи на печките, телевизорите и компютрите, които се даряват на МВР?
- Не виждам какво опасно има, ако една община направи дарение.
- Опасно е, ако има анонимни дарения.
- Ама няма такива. Водят се регистри във всяка една дирекция. Аз се надявам, че обективната журналистика работи в полза на българското общество.
(В интервюто са използвани въпроси и на други медии.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар