петък, 25 януари 2013 г.

Маймуната и референдумът


Референдумно ми е.
Последният месец, ако не знаех, че трябва да ме информират, никаква разлика нямаше да усетя в сравнение с предишните. При нас така и така всяко нещо се влачи с години. Тамън си мислиш: край, вече всичко изговориха по тази тема, скоро няма да ни досаждат с нея, и те хоп! - на нов глас и с нов устрем я почват. Кеф ти за досиетата, кеф ти за забраната за пушенето, кеф ти за строежите в защитените територии, кеф ти за аеца... Та и сега хич и внимание нямаше да им обърна, ама на - реших да се информирам и се заслушвах.
Заваляха едни числа - от минус безкрайност до плюс безкрайност: и за това колко ще струва аеца, и за цената на бъдещия ток, и за годините, за които щял да се изплати, и за печалбата, дето щял да донесе. Само не казаха имената на хората, в чиито джобове ще влезе тази печалба. Едно обаче е сигурно - няма да сме ти или аз.
Някакви политици се надприказваха, и едните викаха на другите: вие нищо не разбирате, вие лъжете, не заблуждавайте хората. И обратно. Пък аз си трия гуреливите очи и се чудя: след като тия, дето пари получават за това, не са разбрали истината за аеца, как очакват аз да я разбера, че и информирано да им отговоря на въпроса. Знам, че отговорът трябва да е "да" или "не", ама въпросчето някак подвеждащо ми се вижда. Уж пита за едно, пък всъщност пита за второ, за трето, и най-накрая се оказва, че каквото и да отговориш, вземащите решения вече са си взели решението и ще си го реализират, а сметката на моя гръб я пишат.
Отгоре на всичко излезе, че никой не знае нито колко души живеят в държавата, нито колко наброява електоратът. И защо трошихме тая пара за преброяването лани? Пък било и доброволно. Че нямаше ли глоби* за всеки, който откаже да се преброи? На това ли му викаме вече доброволно?
И все пак: да или не?
Който гласува с "да", се съгласява утре в двора му да складират радиоактивните отпадъци. Всъщност, не е толкова лоша идеята, ако когато един ден се наложи да търсят къде го складират - говоря за онова от Козлодуй на първо време - да преброят в коя община е имало най-много гласове "да" като процент от неизвестния брой население и там да им построят хранилището.
"Не"-то може да означава, че утре могат да си построят нещо ядрено, различно обаче от електроцентрала.
Белите бюлетини наистина ли ги броят отделно - за хората, които искат да заявят гражданското си чувство, но протестират срещу въпроса и подигравката?
Бюлетините с нарисуван мъжки член като недействителни ли ги броят?
Ако не отида да гласувам, дали въобще ще забележат, след като не знаят колко са гласоподавателите?
Знам за една маймуна в по-добро от моето положение.
Маймуната си ловяла риба на реката.
Видял я крокодил и си помислил: А-ха! Сега ще я питам: Как е, кълве ли? Ако ми отговори, че кълве, ще й кажа: Е как няма да кълве, като си с този червен дирник! Ако ми каже, че не кълве, ще й кажа: Е как ще кълве, като си с този червен дирник!
Приближил се доволен крокодилът до маймуната и попитал:
- Как е, кълве ли?
А маймуната му отговорила:
- Пътувай, ла.но зелено!
Та казвам, маймуната е била в по-добро положение от моето.
Могла е да измисли добър отговор.
____________
* Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г.) Лице, което не предостави на преброителите данните по чл. 6 - 8 или предостави неверни данни, се наказва с глоба 120 лв.; Закон за преброяването на населението и жилищния фонд в Република България, 2011.

Няма коментари:

Публикуване на коментар