понеделник, 11 февруари 2013 г.

Пропагандfuck и чичо


На 9 февруари т.г. в Журналистическия факултет на Московския държавен университет (Журфак МГУ) провели Научно-практическа конференция „Журналистика: социална мисия и професия”.
Та там се изправил един зам.-министър на съобщенията на име Алексей Волин и съобщил следното на студентите – бъдещи журналисти:
„... журналистът трябва твърдо да помни, че той няма задача да направи света по-добър. Да носиш светлината на учението на истината, да поведеш човечеството по правилния път – всичко това не е бизнес.
Задачата на журналиста е да изкарва пари за тези, които са го наели. А това може да се прави само като станеш интересен на зрителите, слушателите, читателите.
Възниква въпросът „Решават ли СМИ пропагандни задачи?” Разбира се, че решават. [не се чува ясно] Често за собствениците на СМИ тази задача наподобява бизнес. Но за да е ефективна пропагандата, тя трябва да върви по канала [не се чува ясно] Значи тя трябва да върви по комерсиално успешните канали, носещи печалби, а не дотирани [не се чува ясно
Ако журналистът се показва, демонстрира като пропагандист, тогава той е лош пропагандист, защото пропагандата не трябва да е явна, пропагандата трябва да е скрита. И само тогава тя става ефективна.
Ние съвсем категорично трябва да учим студентите на това, че, излизайки от стените на тези аудитории, те ще отидат да работят за „чичо”, и чичото ще им казва какво да пишат и какво да не пишат, и за какво да не пишат за едни или други неща, и чичото има право да прави това, защото той им плаща.
Това, което казах, може да ви харесва, може да не ви харесва, но това е обективната реалност и такъв е животът. И друг няма да имате.”
И при нас виден собственик на телевизии и рекламни агенции сравни журналистиката с „Плод и зеленчук”. (В който пък работеше един главен прокурор.) Какво тук значи някакво си право на информация?! 
Като да са завършили едно училище. И то не е Журфак.
Може да е Пропагандfuck.
Капиталистите, родени и възпитани от социалистическите КГБ и ДС, адски си приличат, но тези на КГБ са все пак с по' друг мащаб. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар