вторник, 16 февруари 2010 г.

Искам да отворя първата пушалня

Все повече хора се изненадват, че още пуша. Все повече смятат, че сама съм си виновна, като не ми стигат парите. Все повече ме смятат за измет – за разлика от пиячите (велик лаф „Ти луда ли си, ма?! Вкъщи няма пиене, тя хляб ще ми купува!”). И за разлика от наркоманите, за които масово се грижим – т’ва метадонови програми и т.н. Да не споменавам пък тия дето само пуфкат джойнтчета в умерени количества и ядат кексчета с канабис...
По пресата се замерват с взаимни обвинения, и да ви кажа и двете страни са прави:
"От 1 юни ме правите престъпник! Мен и още 3 милиона"
„Пращате ме в онкологията! Мен и още 4 милиона”
Аз не протестирам, щото няма смисъл – човечеството така и така е тръгнало към мивката...
През лятото ще се възползваме от масичките по тротоарите и в дворчетата и ще се подсмихваме на празните места за непушачи. Макар че, да знаете, няма да е задълго, защото и там – и навсякъде - скоро ще забранят пушенето. Но няма да забранят производството и продажбата на цигари, щото хазната трябва да се пълни с акциз, нали? Пък и цигарите не са дрога, така де. Не са и Пещерска. Но да се върна към летните месеци – с радост ръководителите на държавата с гордост ще отчетат, че няма спад в посещението на заведения и няма криза в жанра.
Но ще дойде есента, температурите ще паднат и тогава аз:
Първо, ще спра да посещавам заведения от всякакъв вид, щото не желая да клеча пред ресторанта с цигара в ръка – така и така го правя на работното си място и съм заприличала на работещо момиче на магистрала.
Второ, ще отворя първата пушалня. Само за пушачи. Където ще можете да си поръчате я кафе, я нещо друго. Към цигарата.

6 коментара:

  1. Давай-ние сме доста хора и сме с теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Tova beshe samo do vchera. Ponezhe triabva da se podkrepi turizma - molia vi - zabranata za pushene otpada. Nastrana proizvodstvoto i akciza, nastrana krizata - pusheneto razresheno za da privlichame turisti!

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко е предпоследно. До 1 юни може още много пъти решенията да се сменят. Но това със загрижеността за отрасъла е супер - след като развихме алкохолния и секс туризъм, сега ще го ударим на тютюнев и казино такъв. Тия ни взимат съвсем за шарани, да знаете! Можеха поне да се опитат да придадат някаква по-голяма достоверност (например: в Македония след въвеждането на забраната за пушене спадът в ресторантьорския и кафанския бизнес е 90%, криза е, безработицата и без това расте с едиколко си процента и т.н.), вместо това, което ни поднесоха, а именно: Днес сутринта кат са събудих, погледнах петното на тавана и си казах: защо пък да въвеждаме тая забрана, пуста да опустее, я да я отменим! Иначе решения за пушачите много: пушални, частни клубове...

    ОтговорИзтриване
  4. Един спомен: преди 30 години в Прага в ресторантите не се пушеше от 12.00 до 15.00 ч. Непушачите бяха доволни, а пушачите отиваха да обядват по-късно - и те бяха доволни... В кварталните кръчми май такова правило нямаше, но там така или иначе се събираха местните след работа, за да гаврътнат по 5-6 литра бира. Тогава пушенето все още беше социално приемливо, американците още се прехласваха по Marlboro man, но чехите си правеха нещата така, както те си ги разбират и хората можеха да отидат с цялото си семейство на обяд.

    ОтговорИзтриване