сряда, 24 март 2010 г.

Гражданите и дупките

В столицата гражданите ще контролират как се асфалтират дупките
Тоя филм вече сме то гледали.
За тези, които не помнят:
Преди години имаше 35 екологични организации в София. Които направиха Зелена коалиция и прекарваха доста време в скандали както помежду си, така и със столична община. Тогавашният кмет Софиянски не им обръщаше никакво внимание.
После кмет стана Бойко Борисов, който създаде (2006) граждански комитет за контрол на уличните ремонти - осем души с председател Атанас Черешаров (председател на Гражданско сдружение "Младост", участник в инициативата "Граждани за зелена София"). Както тогава бе оповестено, всичките членове били пътни специалисти и представители на неправителствения сектор.
Председателят на комитета Атанас Черешаров (както пише в сайта на СОС, инженер по свързочна техника) се включи в меренето на качеството на ремонтите активно – и досега си го спомням как го даваха по телевизора – еманация на будната гражданска съвест. Ето какво споделя той в едно интервю:
„Гражданският комитет осъществява текущия контрол на ремонтираните участъци. Нямаме възможност да стоим през цялото време, защото всеки от нас работи и има ангажименти. Целта е внезапно да се провери как се извършва ремонтът, да се вземат проби от сместа, с която се запълват дупките, спазва ли се технологията - дали се полага на суха основа, за да не се отвори дупката след няколко месеца, и т.н. С кмета сме в постоянна връзка. За околовръстното шосе веднага го информирахме какво ни направи впечатление и той взе веднага мерки, за да бъдат отстранени слабостите.”
И на следващите избори г-н Черешаров бе включен в листата на ГЕРБ и бе избран за общински съветник.
После асфалтираха (вълнообразно) част от Цариградско, на следващото лято за 40 млн. “асфалтираха” (голееми кавички) уличките в центъра (как иначе сега щяха да приличат на швейцарско сирене, ако не беше онзи ремонт?), но г-н Черешаров някак си не се включи в контрола на качеството, не го показаха по телевизора...
Чакам сега някой г-н Вишнаров да замести г-н Черешаров и да се включи в замерването, мониторинга и контрола, и не за да стане и той общински съветник, в никакъв случай, а за да има по-малко дупки в София.

Ако харесвате този пост, използвайте бутона topbloglog.

Няма коментари:

Публикуване на коментар