събота, 3 юли 2010 г.

Здравни осигуровки за наивници

Вече официално* – ако си плащате здравните осигуровки, вие сте един/една от малцинството, което плаща лечението на всички – държавни служители, деца, социално слаби, безработни, „обезкуражени”, пенсионери, всички случаи в „Бърза помощ”.
Иначе ни промиват мозъците с принципа на „солидарността” и държавата е поела „социални функции”, които са по-виртуални от общуването в социалните мрежи.
Алооу, комисията по дискриминацията, конституционния съд, какво стана с правата, с това, че сме равни пред закона? Има и един закон, който се казва Закон за отговорността на държавата и общините за вреди, и в неговия първи член се казва: „Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност.” Хубаво звучи, но в случаи, когато държавата целенасочено мами гражданите си и не изпълнява ангажиментите, които сама си е разписала, е напълно неприложимо.
Пепеляшка пак остава да чисти граха, а държавата мащеха с двете си дъщери – МО и МВР – отива на бал.
Както знаете, ако ви се наложи, макар да сте си плащали здравните вноски, точно вие ще трябва да си купувате спринцовки, бинтове, памук и каквото се сетите още. Нито едно добро не остава ненаказано. Защо почтеният човек винаги е прецакан по тия географски ширини и дължини?
Така че бъдете здрави, по-здрави!

* Министерството на финансите най-накрая обяви официално, че голямата част от парите, с които държавата осигурява за здраве над 4 млн. души, са виртуални. „Държавата през данъци прави едни огромни трансфери към бюджета на НЗОК, които в рамките на общия баланс не може да си позволи да разреши на касата да похарчи", казва зам. финансовият министър и шеф на надзора на касата Горанов. Анна-Мария Борисова пък за два месеца министерстване не разбрала къде е излишъкът на Здравната каса. Повече виж ТУК.
* Неофициално: Правителството призна, че не е плащало здравни осигуровки на държавните служители

Няма коментари:

Публикуване на коментар