неделя, 15 септември 2013 г.

Пита се

Пита се: Законите, които са приети в нарушение на законите, законни ли са?
Да си припомним.
На 21 май 2013 г. е пъвото заседание на 42-то НС.
На 22 май Делян Пеевски прави първото си изказване в НС в битието си на депутат от 2009 г. насам: "Г-н Цветанов, погледнете ме в очите - имате ли срам" (http://youtu.be/Rq9B2M4wB-A).
На 28 май 2013 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/14377) е внесен от Сергей Дмитриевич Станишев, Лютви Ахмед Местан, Михаил Райков Миков и Христо Дамянов Бисеров.
Със самия акт на внасянето са нарушени два члена от Закона за нормативните актове: Чл. 26. (2) с изискването за публикация на проектозакона и мотивите към него в интернет страницата на съответната институция - в случая НС - най-малко 14 дни преди внасянето, за предложения и становища от заинтересованите лица (т.нар. обществено обсъждане); и Чл. 28. (2) т. 3, 4 и 5, които изискват мотивите към проектозакона да съдържат финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба; очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива; и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.
В 3-дневен срок от постъпването на законопроекта председателят на Народното събрание НЕ го е разпределил на постоянните комисии, НИТО е определил коя от тях е водеща в обсъждането, поради липса на комисии.
Членовете на постоянните комисии НЕ са обсъдили законопроекта и НЕ са предоставили на председателя на Народното събрание и на председателя на водещата комисия мотивиран доклад, поради липса на комисии.
Докладът на водещата комисия НЕ е представен на народните представители поне един ден преди заседанието, в което законопоектът и мотивите към него ще бъдат разгледани, поради липса на комисии.
(Самият Правилник за организацията и дейността на НС е обнародван в ДВ на 18 юни 2013 г., но до приемането му би следвало или 42 НС да не приема закони, или да е в сила правилникът на 41 НС. Именно тук действията на управляващите най-много приличат на 9-септемврийски преврат.)
На 31 май 2013 законопроектът е внесен в зала за първо четене и е приет на първо четене.
На 7 юни 2013 законопроектът е внесен в зала за второ, окончателно четене и е приет.
На 13 юни 2013 измененията в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" са публикувани в Държавен вестник.
На 14 юни 2013 парламентарната група на КП „Коалиция за България" е събрана извънредно в 8,30 ч. и лично премиерът Пламен Орешарски съобщава номинацията за шеф на ДАНС.
На 14 юни за 15 минути НС избира Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
В ранния следобяд на същия ден новият председател на ДАНС се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. На срещата са били набелязани основните насоки и приоритети в работата на прокуратурата, МВР и агенцията по противодействието на престъпността.
Чака се решение на КС дали Делян Пеевски е бил председател на ДАНС, т.е. дали да се върне в НС като депутат след оттеглянето си.
КС през юни отложи заседанието си за септември. 
Сега казва, че не знае кога ще заседава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар