петък, 30 ноември 2018 г.

Пиратите на Черно море

Научихте ли, че според нормите международното морско право, към което се придържат всички страни, дори и Русия, корабите - и търговски, и военни - имат право да плуват в чужди териториални води. Това по никакъв начин НЕ е забранено и НЕ се счита за нарушаване на границите. Има, разбира се, няколко условия: навлизайки в чужди териториални води, плавателният съд не бива да спира, да сменя рязко курса си, да лови риба, да сваля или качва някого на борда си, да стреля, да търгува и т.н. Т.е. докато корабът спокойно си плува по курса и не прави нищо друго, той не нарушава никакви закони.
Има още едно ограничение: стопаните на териториалните води могат да заявят, че на определени дати определен район на морето ще бъде затворен поради примерно провеждане на военни учения. Съответното обявяване с точните дати и координати предварително се публикува в специални световни издания, за да не навлиза никой в съответната зона, просто заради собствената му безопасност. А дори някой да навлезе, ще го предупредят и ще го съпроводят да напусне зоната. Никой няма да стреля по нарушителите. Подобни предупреждения за ограничаване на мореплаването в района на Керченския проток никъде не са били публикувани.
Русия сега обяснява, че предварително била забранила преминаването през протока, но цял свят знае, че това не е било обявявано.
Т.е., дори извън украино-руския договор от 2003 г., на украинските два катера и буксир никакво специално разрешение за минаване през Керченския проток не е било необходимо.
Така или иначе, украинските плавателни съдове са се изнесли в неутрални води, където са били обстреляни с ракети от самолет и хеликоптер на руските ВВС, следва абордаж и арест.
Тези действия на руската армия биха имали смисъл, само ако Русия официално е във война с Украйна. Което Кремъл пета година отрича.
Така се получава, че поради непознаването на международото морско право от страна на Путин, Русия е извършила съвсем истински акт на международно пиратство. Същото като на сомалийските пирати. Сега остава да искат откуп за корабите и моряците.
Русия се опитва да заграби цялото Азовско море, да задуши морските портове на Украйна и да не допусне изграждането на украинска военна база в Бердянск. Тактическата цел на Кремъл е да превърне украинските брегове на Азовско море в депресивни, бедни и слабо населени региони с висока степен на недоволство на хората от властите. Стратегическата цел на Кремъл е да ги завладее, за да си осигури сухоземна връзка с окупирания Крим.
Наближават Коледните празници, Тръмп неясно защо обича Путин, Европа се е втренчила в Брекзит, престоят евроизбори.
Според военния анализатор Павел Фелгенгауер, още тази зима рязко се покачва опасността от руско настъпление към Мариупол и Бердянск.

Няма коментари:

Публикуване на коментар