събота, 24 април 2010 г.

Големият учителски банков обир

Учителка.
Каква предпочитате за вашето дете – любовчийка или обирджийка?
Изненадващо, изненадата, предизвикана от учителката, ограбила банка, не секва.
Защото българския учител – беден, неуважаван, без перспективи в живота си – сме го хвърлили на децата си като мръвка на лъвове в зоологическа градина – не са много опасни, ако са нахранени. Но той, българският учител, трябва да е на висотата на идеалите. Чии, от кои времена, нужни или ненужни – няма значение. Доколко сме патриархални (мека форма на закостенели) в отношението си към учителското съсловие показва и обобщаващото „български учител” (мъжки род), макар поне от 60 години това да е царството на жените – главно поради ниското заплащане, поради нагласата, че жена по-лесно се справя (това дали е синоним на разбира?) с деца.
Години наред се говори за това, че децата имат нужда от мъжко присъствие в училище, че не може да оставяме всичко в ръцете на жени, които след петата година работа с нашите отрочета би трябвало да имат право на пенсиониране с почести и максимална пенсия. Колко от нас биха издържали в българското училище, ако не са идеалисти? Навремето мъжете ходели на гурбет, днес цели български области са се обезженили, защото жените са на гурбет – чистят, гледат старци и др., а мъжете получават парите и се грижат за децата. Така че и българската учителка постепенно приема мъжката си роля, а с нея и смелостта да разсече с един удар гордиевия възел, който животът е вързал за нея. Заминаване в чужбина – като чистачка. Или обир на банка?
Не знам защо нашенската банкова обирджийка не е изхвърлила перуката от обира – дали много се е харесала как изглежда в нея или пък е била скъпа и й е станало жал да я хвърли?
Пистолетът – детска играчка съвсем превръща историята във филмов сюжет, защото веднага ни напомня сцени, в които писалка, издялана от сапун имитация или просто показалец свършват работата.
Няколко дни след училище е ходила и е наблюдавала банката.
Накрая един ден е преподала урока, изпитала е един-двама, евентуално е казала на учениците, че на следващия ден ще има контролно – да се подготвят. Тръгнала си е след часовете – или пък е имала прозорец (така се нарича свободният час за учителя). В тоалетната на някое кафене или друга обществена тоалетна е сложила перуката, очилата и е наместила пистолетчето така, че да й е лесно да го покаже. Останалото е снимано от камерите. Вероятно веднага, след като е взела парите, е отишла да плати дълговете – своите или на мъжа си. И се е прибрала у дома.
От другата страна на океана една американска учителка, тогава на 35, майка на четири деца, преди време разбуни духовете в САЩ. Тя се беше влюбила в свой 12-13-годишен ученик и беше забременяла. Скандал, затвор, съд, бебе, после домашен затвор. И уж било забранено да се вижда с любимия, но ето че пак забременява от него.
Странно, нали, дори да си представиш, че учителката на сина ти вижда в него обект на любовта си. Та той дори още няма нужда да се бръсне! Вероятно майката и любимата са били на една и съща възраст, но рано възмъжалият баща заявява, че обича майката на децата си и ще я чака да излезе от затвора – тъкмо щял да е вече пълнолетен и щели двамата да заживеят заедно. Тя излежава 7 години, през 2005 г. двамата сключват брак, а за дамата се пишат песни, снимат се филми.
Съдбата на учителката, извършила обир на банка, още е неясна. При скоростта на нашето правораздаване доста години ще минат докато съдът реши как да я накаже, а тя – да изплати дълга си към обществото. Едно обаче е сигурно – пред вратите на затвора няма да я чака 20-годишен любим, който мечтае с нея да изживее живота си.
Та каква учителка предпочитате за децата си – обирджийка или любовчийка?

Няма коментари:

Публикуване на коментар