петък, 24 юни 2016 г.

Брекзит

г-н Фараж тържествува, Путин отваря шампанското, фаражовците и льопенките из цяла Европа почват подготовката на аналогични референдуми в собствените си страни.
Толкова години работа, усилия - трудно ми е да повярвам, че с такава лекота могат да се изхвърлят на боклука. Наистина много съм разочарована. Егоизмът, страховете и ксенофобията са в подем навсякъде. Дано да не стигнем момент, в който Германия да поиска да излезе от ЕС и Путин да създаде Варшавски договор 2 за борба с Турция / САЩ / Идил.
Вероятно ние, малките народи, които не са имали и не са били колонии, никога няма да разберем страданията на имперската душа в съвременния свят (напр. Великобритания, Русия, Турция).
Според мен британците се отказват да бъдат едни от лидерите на света, който продължава да разчита на тях, и това е тъжно и за тях, и за света.
***
Призовавам политиците да се успокоят малко и да не се поддават на паниката!
Бройте до 10, поемете дълбоко дъх и говорете главно за собствения си принос към Брекзит (бюрокрация, липса на прозрачност, превръщане на ЕС в плашило и оправдание за прокарване на всякакви отвратителни закони, често диаметрално противоположни на европейските изисквания, разпределянето на еврофондовете сред 100 семейства и крайно некачествените резултати от европроектите, мога да продължа още). 
Червеният картон е за вас вкупом, г-да политици, опичайте си акъла, променяйте каквото можете, а не само каквото искате, и така че да е от полза за хората, а не от полза само за вас.
***
Лично аз се надявам британският "преход" да е по-лек и по-плавен (от прогнозите, които звучат от сутринта по медиите), защото независимо от брекзита, страните не са остров (дори когато са остров) и проблеми в UK ще означават и проблеми в ЕС. А ние и без това си имаме достатъчно проблеми.
 ***

Застаряваща Европа, Застаряваща Великобритания или как възрастните предопределят бъдещето на младите

Няма коментари:

Публикуване на коментар