събота, 9 февруари 2019 г.

Безусловен базов доход – Финландия – експеримент

(Мнозина пишат със задоволство , че експериментът във Финландия се е провалил. Не е точно така.)

Безусловен базов доход (universal basic income - UBI) е тестван във Финландия през 2017 и 2018 г. Експериментът е замислен като двегодишен и по време на реализацията му 2 000 случайно подбрани безработни лица между 25 и 58 години получават месечно 560 евро (последно плащане – декември 2018).

Основна цел на експеримента е да се подпомогне реформата на социалната система в страната, създавана при съвсем различни условия; да се разбере как получаването на базов доход влияе върху дохода и трудовия статус на участниците. Въздействието на базовия доход върху общото благосъстояние на участниците също се проучва.

Окончателните резултати за целия експеримент ще бъдат готови през пролетта на 2020 година.

Първите предварителни данни за първата година на експеримента показват, че получателите на базов доход са имали успех със започването на работа, равен на този на хората от контролната група, които не са получавали UBI. В същото време получателите на UBI са имали по-малко симптоми на стрес, както и по-малко трудности да се концентрират, по-малко здравни проблеми, отколкото контролната група. Те били по-уверени в своето бъдеще и в способността си да влияят върху социалните проблеми.

https://www.kela.fi/web/en/experimental-study-on-a-universal-basic-income

Няма коментари:

Публикуване на коментар