събота, 6 ноември 2010 г.

Бельото, половете и системите

- Какво беше да си жена по време на социализма. Когато пускаха лигнин – онези големи рула, дето в никакъв плик или торба не можеш да скриеш. Умирах от срам, докато го занеса вкъщи.
- Нали Жерар Филип в Москва* го завели в ГУМ**, и там минал покрай щанд с дамско бельо. После казал, че по улиците има много деца, което го изненадвало, след като видял в какво се обличат руските жени. И веднага след това руснаците обявили, че само се прави на ляв, а всъщност е долен предател...
- А всъщност тогава в ГУМ най-вероятно изобщо не е имало бельо и организаторите са се побъркали, докато напълнят щанда с нещо.
- Веднага се сещам какво разказваше един мой състудент литовец. С двама приятели били в Москва, ударили го на живот, забърсали мацки. Цяла вечер говорили на литовски, а мацките ги мислели за шведи. Тогава шведите масово ходеха на алкохолни и секс уикенди там. Но като отишли в хотела и нашите си свалили ризите, мацките, само като им видели „потниците”, веднага ги разконспирирали, че не са никакви шведи – скандал и никакъв секс!
- Аз пък се сещам за един български режисьор на московския кинофестивал. Мернало го едно от работещите момичета – един такъв гнил западен интелектуалец – и почнала нещо да му говори. Добре, ама наоколо много хора, глъчка – той не я чул. И съвсем спонтанно попитал „Какво?” Само тази дума й била достатъчна. Погледнала го презрително и казала „Иди, иди!”*** Та според него това бил най-краткият диалог, който разкривал цялата истина за отношенията между половете и системите.
_____________
* 1955 г.
** руски ЦУМ
*** нещо като „върви си по пътя, нещастник!”


Жерар Филип пристига в Москва

Няма коментари:

Публикуване на коментар