четвъртък, 17 юни 2010 г.

Тютюн

Поне от 7 години всички, които взимат решенията в нашата страна, са знаели, че тютюнът няма бъдеще. И са реагирали. Парите са усвоени, алтернативен (спа) поминък има (за някои). За останалите – оказва се, че сами са си виновни, защото не прегърнали идеята за алтернативно земеделие.

Хронологията:

***

През 2002-а Ахмед Доган искаше да внесе 12 хиляди елитни биволи и биволици от Индия и така да подмени голяма част от отглежданите у нас крави с биволи. Сделката трябваше да бъде финансирана от Ислямската банка за развитие, а мащабната акция на Доган, която така и не се реализира, да осигури поминъка на бедния електорат на ДПС. По времето на земеделския министър Мехмед Дикме в кабинета на НДСВ пък се роди идеята за алтернативно земеделие в Родопите - отлеждане на къпини, малини, лешници и др., но и тя не беше прегърната от местните и тютюнът пак си се садеше.
Източник: http://www.bnews.bg/article-1997

***

Дикме развързва златната кесия за електората в Родопите (9 ное 2002)
Овошки и лавандулови полета трябва да изместят тютюна като основен поминък в региона
… беше анонсирана подготвената от земеделското министерство по идея на депутатите от ДПС Програма за алтернативно земеделие в Родопите, която министър Дикме представи пред правителството на специално заседание на министрите през изминалата седмица в Кърджали. Програмата предвижда инвестиции от 100 млн. лв. и има за цел да съживи изостаналите региони в Южна България чрез създаване на алтернативно и ефективно земеделско производство, обяви Мехмед Дикме.
Според програмата осигуряването на заетост и доходи за хората в региона ще стане чрез инвестиции в създаването на насаждения за отглеждане на овощни култури като орех, лешник, бадем, сливи, ябълки, череши, вишни, ягоди, малини, къпини, боровинки и арония, култивирани билки и етеричномаслени култури като лавандула, градински чай, мащерка, планинска чубрица, бял риган, шипка и мента. В програмата се залагат и инвестиции за производство на лен и ръж, а също и за създаването на зайцеферми, кравеферми, биволоферми, козеферми и овцеферми.
Проучвания на агроминистерството дори показвали, че производството на нетрадиционните култури ще е много по-рентабилно от това на тютюна и картофите.
Какъв ще е ефектът от програмата и доколко ще има прозрачност при раздаването на държавните пари е още рано да се каже.
Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2002/11/09/218343_dikme_razvurzva_zlatnata_kesiia_za_elektorata_v/

***

Ахмед Доган (22 Юни 2006)
… Вече е осъзнато, че тютюнът има още десетина години и затова разработваме алтернативни програми. За Родопите показахме нов модел за поминък.
- Говорите за най-големия СПА-център в Девин?
- Да. Каня ви в Девин, ако кажете че сте видели друго такова нещо на европейско равнище, ще поканя и целия "24 часа" на мои разноски. Около 500 легла са. Според европейските стандарти едно легло храни 4 души, по нашите - 5-6. Значи близо 3000 души в региона ще се издържат от това. Да прибавим хората, които ще отглеждат плодове, зеленчуци, меса, млечни продукти, ще се грижат за 1500 овце, за собствена мандра, оранжерия. Всичко това ще гарантира на туристите произход на храните.
Източник: http://www.dps.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0038&n=000003&g=

***

ивкръ (29 октомври 2008)
Къде са им програмите за алтернативна заетост, какво стана с обещаните от Доган десетки хиляди биволи и биволици от Индия? Защо пречеха на приватизацията на Булгартабак и вместо страната да получи много пари от читави инвеститори и да ги вложи в разнообразяване на поминъка в смесените райони
Източник: http://www.vsekiden.com/?p=40600

***

Аргир Живондов, шеф на Овощарския институт в Пловдив: С успех могат да гледат бадеми, лешници, орехи, джинджифил (28-ми януари 2010)
Преди повече от 10 г. с колеги разработвахме програма за развитие на алтернативно земеделие в Източните Родопи. Представихме я на аграрното министерство, но не намери реализация, защото всяко правителство следваше свои интереси.
Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=359848

***

(04.09.09)
… проверките, които служителите на фонд “Тютюн” са извършвали, са били по-скоро за отбиване на номера, защото те не са разполагали нито със скици на площите, нито с GPS уреди. През 2007 г. контрольорите са се ориентирали... по километража на колите, с които са обикаляли площите.
Проверка на Сметната палата установила, че за три години във фонда са били раздадени 400 млн. лв. на фирми и тютюнопроизводители без почти никакъв контрол.
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=221114

Няма коментари:

Публикуване на коментар