сряда, 27 октомври 2010 г.

Есента

Есента отвори уста да отхапе парче от небето. Заедно с облаците отхапа и нас. Блъскаме се в небцето на есента, ха дано й дойдем вповече и ни повърне върху белия сняг на зимата.

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Хакнат сайт или МЗХ най-сетне си призна

Така изглежда сайтът на МЗХ (четвъртък, 21.10.10., 22 ч.)



Началото е добро. Очакваме и другите министерства да поемат щафетата.

сряда, 20 октомври 2010 г.

web addicted

Когато нямаш нет, с лаптопа можеш да подпираш вратата, писа един приятел.


вторник, 19 октомври 2010 г.

Писна ми от песимисти

2 от 3 съдийки признали Сокола за невинен и чист като детска сълза. Сокола продължава да е най-добрият политик на прехода и да е все така богат.
Което си е оптимистично.
3 от 5-те вагона на бързия влак "Чайка" от Бургас за София дерайлирали. Все пак цели два вагона не са дерайлирали. А и жертви няма.
Което си е оптимистично.
След Сокола и Трактора (спечелили милиони), и вицепремиерът (спечелил хиляди) се оказа консултант. Което иде да покаже интелектуалната мощ на българския мъж, който няма нужда от ортаци или фирма, за него важат думите „и сам воинът е воин”.
Което си е оптимистично.
3% от българите вярвали, че до 5 години България ще бъде една модерна, европейска държава. Е, това е близо до статистическата грешка. Т.е. има шанс само 1% от нас да са луди, изпаднали в еуфория.
Което си е оптимистично.
Защо тогава българите сме сред най-големите песимисти на света?

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Октопод, трипод, ipod

След няколкото спешни операции най-известният арестант в държавата ще влезе в политиката. И не виждам какво може да му попречи да бъде успешен.
Останалото си го знаете.

сряда, 13 октомври 2010 г.

filmini

Киното отвръща на удара на МTV-стила
Международен фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ,
13 – 17 октомври 2010

FILMINI Festival 2010 from Filmini Festival on Vimeo.

Пеещ фонтан „Путин”

Пеещ фонтан „Путин”

Първото място в конните надбягвания било наградено с Toyota Land Cruiser-200.


От Слава Тарошчина научавам пре-любопитен факт: еротичният календар на студентки по журналистика, посветен на рождения ден на Путин, не бил върхът на сладоледа. Оказва се, ненадминат в честванията на 58-годишнината на кумира (7 октомври) остава Рамзан Кадиров, който:
1. организирал и провел конни надбягвания на името на Путин;
2. открил патриотичен клуб на името на Путин; и (!)
3. построил в центъра на Грозни пеещ фонтан "Путин".
Рамзан Кадиров е президент, а Грозни е столица на Чечения.

Пулицър за Марк Фиоре

През 2010 г. Наградата „Пулицър” бе връчена за 93-ти път. В категория „Карикатура” за първи път бе отличен автор, който публикува само онлайн в SFGate.com – Марк Фиоре. Той първо рисува анимациите си, сканира ги и ги анимира на Flash.

Вижте негови анимации:

Кешокрация
(актуално за изборите, местни ли, парламентарни ли – все тая)


Традиция
(Да се върнем към традициите и корените, казва Чаеното парти)


Повече: на www.markfiore.com
И тук

четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Сбогом, ромски въпрос! Здравей, ислямски въпрос!

Тъкмо се зарадваха ромите, че им обърнаха внимание за по-дълго време, и ето на – ДАНС отново с брилянтна акция в села с имами, завършили в Саудитска Арабия.
Пак изземване на литература, пак ОПГ (за недосетливите – организирана престъпна група). Само че кой да вярва на лъжливото овчарче? Да е за първи път активното мероприятие с ислямския фундаментализъм, да хване дикиш. Ама не е. И ако в моята къща дойдат със заповед за обиск по анонимен донос, зорлем ще ме направят враг на властта. Евала на службите – такъв бумеранг ни спретнаха, че сега гледаме в небето и се чудим откъде точно ще долети да ни прасне по главата!
С ромите – аналогична история. Що експерт се изреди по всички медии, що приказки се изприказваха! При толкова говорене, истински ми стана чудно, че все още има ромски въпрос. Ама някак си до конкретни неща не се стигна. В смисъл какво ще правим с тези наши артистични съграждани?
Важното е, че се съобщаваха като супер хот и брейкинг новини неща, дето човек, в трамвая да се вози, щеше да ги е чул преди десет и повече години.
Истинските въпроси обаче не чух:
Ромите имали много привилегии. Като са толкова привилегировани, що не се трампите – ти отиваш в гетото, и обратно?
Ромите раждали на по 12 години. Ами защо поне един „татко” не влезе в затвора за педофилия? Може би щяха да раждат първо дете на 16?
Милиони били затрити покрай ромите. А кой администрираше тези пари? Не беше ли държавата? Да припомням ли ромските къщички в Пловдив, дето едната струваше 50 000 евро преди строителния бум? А една австрийска фондация направи няколко на цена от 10 000 евро едната. При това ромите сами участваха в построяването на къщичките си. Е, вярно, не бяха на по два етажа (като пловдивските).
От 2007-а, понеже на 1 януари станахме развита страна - член на ЕС, донорите на неправителствени организации се изнесоха към по-неразвити страни. Тогава остана единствен Сорос, който предложи да дава пари за интеграция на роми, но постави условие и държавата да се включи с финанси и ангажимент. Държавата, по случай Десетилетието на ромското включване, каза: Не, няма да стане.
И какво става с Десетилетието? Пари не се дават, а в края на годината всяко министерство пише отчет, в който включва всичко, в което пряко или косвено става дума за интеграция на етническите групи. После всички отчети се „компилират” в едни общ и готово.
Знаете ли, че в ромските училища няма физкултурен салон? (Това лято слушах учителка от такова училище да обяснява как ходили с децата – от 1 до 3 клас - в българското училище в града и нейните ученици видели за първи път физкултурен салон.)
Знаете ли, че има деца от махалите, които не са се качвали на автобус и на магистралата им става лошо?
Знаете ли, че самите ромски организации работят само с роми, които говорят на ромски, а с турскоговорещите никой не се занимава?
Европата, разбира се, също взе едно отношение и реши да разреши на ромите да бъдат „пътуващи хора”. Аз за последно съм виждала роми чергари в серията на „Ние сме на всеки километър”. За добро или за лошо, нашите роми (вече) не чергаруват. Само дето през април събират покъщнината и цялата фамилия тръгва към гората – да събира гъби, билки, дърва. До септември. Сега да не почнем да им купуваме каравани? А децата на пътуващия човек къде прекарват зимата и къде ходят на училище?
На кой му пука! Важното е, че в отчетите нещата стоят прекрасно.
И поредната акция против поредния не-такъв, какъвто е позволено, ислям ще заеме почетно място в някой отчет. Ще замъгли погледа на хората, и без това объркани от здравни, пенсионни, данъчни и други „реформи”. Ще изпусне парата на социалното напрежение. Както по времето на социализма се практикуваше „социалният отдушник”.
Убедена съм, че проблемите на ромите, както и проблемите на други малцинства у нас съзнателно не се решават. Заради изборите и възможността за евтино купуване на гласове. Ненужните във всяко едно друго отношение хора и групи са особено нужни по време на избори.
А може един ден да се приемат такива закони, че и за изборите да не са нужни. Тогава просто ще им отделим едно място – оттатък реката – където те ще могат да ходят без костюми, да се напиват, да пушат, да се трепят. Ще идват на нашия бряг само с боклукчийските камиони, облечени в оранжеви гащиризони.
И ако някой от нас не слуша или реши, че не му се ходи с костюм, ще го пратим на другия бряг, без право на завръщане.
Да, и този сюжет не е нов, чела съм го в sci-fi литературата.

Ако имате време, ето един филм за район Шутка на град Скопие – общината на ромите (т.е. Шутка). Артистичен като на Кустурица, но по-хубав, щото е документален.

The Shutka Book of Records
от: Aleksandar Manic