четвъртък, 23 септември 2010 г.

Шистов газ

Държавата активно ще подкрепя развитието на алтернативните източници на природния газ (шистов газ и дълбоки сондажи в Черно море), тъй като шистовият газ е неразработеното богатство на Европа и използването му в близко бъдеще ще редуцира съществено зависимостта от внос на „синьо гориво” от Русия.(...)
Конкретно, за периода до 2020г., българската политика, насочена към подобряване на енергийната сигурност ще се развива в следните основни направления: (...)Приоритетно инвестиране в геоложки проучвания за нови находища на нефт и газ, включително за шистов газ и дълбоки сондажи в Черно море.
Из „Проект на Енергийна стратегия 2020 на България”, юни 2010

GASLAND - (2010)
Режисьор: Джош Fox (Josh Fox).
Носител на Специалната награда на журито за най-добър документален филм на САЩ - Сънданс 2010 и др. награди

Това се случва в цяла Америка, в Европа и Африка – собственици на селскостопанска земя един ден получават изгодна оферта от многонационален енергиен конгломерат, който иска на лизинг собствеността върху земята. Причината? Halliburton разработи начин за извличане на природен газ от земята чрез хидравличен процес, а добитият газ се нарича шистов газ.
Но какво идва от земята заедно природния газ? Как то влияе върху качеството на въздуха, който дишаме, и водата, която пием?
GASLAND е въздействащо лично свидетелство, което се опитва да намери отговорите на тези въпроси.
Когато режисьорът Джош Фокс получава предложението „пари срещу земя” в пощенската си кутия, той обикаля 32 щата, и се среща с обитатели на селски райони, в които се правят проучвания или вече се добива шистов газ.
Той открива токсични потоци, разрушени водоносни пластове, умиращ добитък, жестоки заболявания, както и кухненски мивки, които се възпламеняват. Той научава, че някои неща са по-ценни от парите.



Gasland във Facebook

1 коментар:

  1. Добра шега, стига да не е отново подигравка .Въпреки ,че вече започвам и с тях да свиквам

    ОтговорИзтриване