петък, 23 август 2013 г.

ЗАЛИЧАВАНЕ

ЗАЛИЧАВАНЕ
2012, 54 мин, документален, Digital
Сценарий: Малина Петрова
Режисьор: Малина Петрова
Оператор: Георги Николов
„Политическата апатия е по избор, апатията спрямо природата е самоубийство.” Това са написали младежи, окупирали „Орлов мост” в знак на протест срещу решението на Върховния административен съд да заличи „Парк Странджа”. Планини, реки, дюни, скали, крайбрежие, растителни и животински видове, местообитания и уникални природни забележителности – всичко може да изчезне от лицето на земята само с един термин „заличаване”.

DELETION
2012, 54 min, documentary, Digital
Script: Malina Petrova
Director: Malina Petrova
Cinematography: Georgi Nikolov
“Political apathy is a choice, apathy against nature is suicide” reads the placard of the youth who have occupied The Eagles’ Bridge in Sofia as part of the protest against the ruling of the Supreme Administrative Court to delete Strandzha National Park from the register of the protected territories. Mountains, rivers, dunes, cliffs, coastal areas, plant and animal species, habitats and unique natural landmarks can disappear from the face of the Earth by a single word “deletion”



“Експертното” правителство започна масова чистка на експерти в системата на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). На 19 август беше уволнен директорът на държавното горско стопанство “Кости”, инж. Венелин Радков. Официалната причина за уволнението му е “неизпълнение на финансовия план за първото шестмесечие на годината”. Ако дейността на едно горско стопанство ще се оценява само по този критерий, това означава, че целта на новото правителство е да сече и продава колкото може повече дървесина, независимо от това дали гората ще може да се възстанови в последствие.
Уволнението на Венелин Радков е подготовка за изсичане на вековните гори в Природен парк Странджа”, в чиито граници се намира ДГС “Кости”.
След Венелин Радков е уволнен и Вергил Байкалов – директор на ДГС “Доспат”. Пламен Поюков (ДГС “Сатовча”) наскоро също беше уволнен. И трите горски стопанства, на които се сменят директорите, са сертифицирани по системата FSC.” (Зелените)
Преди 3 седмици за директор на държавното горско стопанство “Царево” беше назначен Петко Арнаудов – бивш кмет на Царево и агент от ДС с агентурен прякор „Иванов”. В качеството си на кмет в продължение на три мандата, избиран неизменно с подкрепата на БСП, Арнаудов си спечели прозвището Ликвидатора на Странджа. В качеството си на кмет той се прочу с редица безобразия като незаконното селище "Златна Перла", устройствените планове на плажа "Корал" и презастрояването на местността "Бутамята" в Синеморец. Той натискаше и за промяна в устройствения план на Царево, която да позволи масирано строителство в защитените територии на парк "Странджа".
Община Царево бе осъдена (август 2013) да плати 520 000 лева заради разпорежданията с гори на бившия кмет на общината Петко Арнаудов, който възстанови в полза на общината 20 000 дка гори от горското стопанство по Южното Черноморие. Ако горите бяха станали общинска собственост, те щяха да могат да се залагат, заменят и продават.
Преди 3 седмици екоминистърът Искра Михайлова освободи едновременно всички 16 директори на регионални инспекции по околна среда и води у нас, директорите на дирекциите на трите национални парка в страната - Рила, Пирин и Централен Балкан, както и на четирите регионални басейнови дирекции за управление на водите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар