събота, 4 април 2015 г.

По следите на един тв сериал

По следите на един тв сериал стигнах до:

Разстрелът на гладния бунт в Новочеркаск, юни 1962

От 1953 до към 1965-а в СССР е т.нар. Размразяване при Хрушчов.
22 конгрес на КПСС (1961) обявява, че до 1980-а ще бъде построен комунизмът.
От 1 януари 1962 г. в Новочеркаския електровозостроителен завод "Будьони" (НЭВЗ) производствените норми на работниците са увеличени с една трета, съответно заплатите намаляват.
На 31 май 1962 г. с постановление ЦК на КПСС и МС на СССР от 1 юни се повишават цените на маслото и месото съответно с 25 и 30 %. Това повишение се извършвало по молба и при пълното одобрение на народа и трудовите колективи (пише в съветската преса).
На следващия ден - 1 юни - в НЭВЗ започва стихиен митинг. Там директорът на завода Курочкин казва фразата: "Щом няма месо за пирожки, яжте пирожки с дреболии".
Към 11 часа пред управата на завода са се събрали хиляди. Митингът продължава вечерта и през цялата нощ. Докараните БТР-и и танкове изтласкват стачкуващите и поставят завода под въоръжена охрана.
На 2 юни стачкувашите се събират на градския площад пред ГК на КПСС. Към тях се е присъединил половината град. Плакатите са "Месо, масло, повишаване на заплатите".




От покрива на ГК и на съседни къщи снайперисти откриват огън (и от картечница), има убити и ранени, хората в паника се разпръсват. Убити са 24 души, сред които - жени и деца. Ранените са около 90, но много хора не отиват на лекар, от страх да не бъдат арестувани. Телата на жертвите са извозени късно през нощта от града и са погребани тайно в различни гробища на Ростовския регион.
На 3 юни работниците пак се събират на площада с искане да бъдат освободени задържаните. По високоговорители се съобщава въвеждането на комендантски час. В 15 ч.  по радиото говори членът на Президиума на ЦК на КПСС Козлов с обещание за "внимателен анализ на недостатъците във въвеждането на новите разценки в предприятията в града" и "да се предприемат мерки за подобряване на търговията с храни и потребителски стоки".
Хората се разотиват, напрежението почва да отслабва, през нощта са арестувани 240 души.
В дните от 14 до 20 август в Новочеркаск под засилена охрана от МВР и армията се провежда "открит" съд срещу "подбудителите на масови безредици". На разстрел са осъдени седем работници за "бандитизъм" и "антисъветска дейност": Александър Зайцев, Андрей Коркач, Михаил Кузнецов, Борис Мокроусов, Сергей Сотников, Владимир Черепанов, Владимир Шуваев. 

105 души получават присъди от 10 до 15 години колония със строг режим. Стотици милиционери и военни дават подписка за неразгласяване. В пресата процесът изобщо не се отразява.
Първото отбелязване на събитията се случва след 29 години с градски митинг.

В нета може да се гледа тв сериал " Однажды в Ростове", който започва с тези събития, заснет през 2012, но май непоказван по руските телевизии.




Няма коментари:

Публикуване на коментар