понеделник, 19 февруари 2018 г.

Мумия в счетоводния баланс, 2018

Много украинци с изненада тия дни рабраха, че на счетоводния баланс на тяхното МЗ се води мумията на познатия (поне като име) на всеки българин Н. И. Пирогов. Мумията се намира в музея на Пирогов, разположен в чифлика "Вишна" край Виница, където Пирогов е прекарал последните 20 години от живота си.
Балсамираното тяло на Николай Пирогов се намира в крипта от 136 години, оцеляло е през революция, войни, икономическа депресия, докато през тази година министърката на здравето предложила вместо да се пребалзамира мумията за 200 000 гривни (около 7000 евро), парите да се дадат на болно дете.
В резултат на неистова полемика в обществото и социалните мрежи Общинският съвет във Виница е изразил готовност финансово да поеме мумията, да подкрепи музея, който бил посещаван от хиляди туристи, както и да удовлетвори научния интерес. "Това е много интересен експеримент: колко дълго може да се съхранява човешка мумия? Има много малко прецеденти в света - нали знаете, че има до дузина мумии, но по-модерни са само мумията на Пирогов, мумията на Ленин и мумията на Хо Ши Мин", казва началникът на отдела по вътрешна медицина към Националния медицински университет.
Представители на софийската УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" не са взели до този момент участие в пренията и това оределено ме натъжава. Можеха да придадат малко международен шик към дискурса, не ли?
На снимката: В музея можете да видите сцената "Пирогов оперира"
(спокойно, това не е мумията)


Няма коментари:

Публикуване на коментар