четвъртък, 5 септември 2019 г.

Как се бори корупцията в здравеопазването

След като вчера украинската Рада гласува новото правителство, граждани се срещнаха с досегашната изпълняваща длъжността на министър на здравеопазването Уляна Супрун, за да изразят благодарността си за това, което тя е постигнала по време на работата си на този пост. Мнозина експерти считат, че тя е била най-сериозният реформатор през последните години.
Списанието „Новое время“, Киев, за петте най-значими реформи в областта на здравеопазването на Уляна Супрун, които влияят върху живота на милиони и които спират корупционни практики за милиони гривни:

1. Оздравяване на държавните поръчки за лекарства

От 2015 г. Украйна преминава към държавни поръчки за лекарства през международни организации. МЗ използва услугите на три големи международни организации: Crown Agents, Програмата за развитие на ООН и UNICEF.
В резултат на това според Сметната палата бюджетът започва да спестява 40% от сумите, отпускани за тези цели (които явно са отивали в определени джобове). Например през 2018 г. за държавните поръчки за лекарства са изразходвани 5,9 милиарда гривни. Съответно, спестяванията възлизат на 2,36 милиарда гривни.
Това, разбира се, нарушава интересите на големите играчи, които печелят обществените поръчки за доставка на лекарства.
Решението за държавни поръчки през международни организации трябва да се подновява всяка година на правителствено ниво, което редовно прави здравното министерство на Супрун.
Например само в областта на онкологията за възрастни 90% от лекарствата се закупуват по-евтино, отколкото през 2014 г., например цената на популярното лекарство Бикалутамид е намаляла 19 пъти.
Защо се случва това? При държавни поръчки за лекарства се появява обществен контрол и в същото време изчезва корупцията.

2. Реанимация на сърцата

Преди три години МЗ започва реформа на системата за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Почти тройно е увеличена бройката на закупени стентове, необходими за спешни операции при остър инфаркт. В резултат на това повече хора получават шанс за спасение и изкупната цена на стентовете пада от 2,5-9,8 хиляди до 2-3,4 хиляди гривни.
Министерството променя и системата им за разпределение. Докато по-рано безплатните стентове за спешни случаи се рапределят по региони съобразно населението, днес те се разпределят по болници съобразно броя провеждани операции. МЗ развива и регионална мрежа от центрове, в които да се правят подобни операции, за разлика от същестуващата дотогава централизация операциите да се правят главно в Киев. Най-голям противник на тази реформа се оказва шефът на киевския Институт на сърцето, където до тогава за безплатната операция пациентите са плащали по 200 хил. гривни (около 7200 евро по днешен курс).

3. Преодоляване на инсулиновата зависимост

През 2017 г. в Украйна започва да работи единен електронен регистър на пациенти, зависими от инсулин. Всички пациенти със захарен диабет тип 2 - именно те редовно трябва да приемат инсулин - са въведени в сигурна компютърна база, която виждат само лекар и фармацевт. Първият пише електронна рецепта за това лекарство. И вторият, проверявайки регистъра, го предоставя на пациента безплатно или на намалена цена.
В Украйна официално според документите са получавали инсулин 220 хиляди пациенти. Но след като регистърът заработва, те изведнъж стават 174 хиляди. Разликата от 46 хиляди се е плащала от централния и местните бюджети. Говорим за значителни суми: правителството преди е купувало инсулин за 1,4 милиарда UAH, а през 2018 г. бюджетът изразходва 1,2 милиарда UAH за тези цели.

4. Хапче за висшето медицинско образование

МЗ отдавна настоява за реформа за оценка на знанията на студентите по медицина. И постига целта си: от тази година качеството на университетското образование се оценява по нов начин.
Преди това студентите държат само изпита КРОК - тест за медицински знания. Сега към него сега са добавени още три изпита: по чужд език, клинични практически умения, а също и международен по основи на медицината. Последният се подготвя от световен съвет от медицински експерти и отговорите се проверяват в чужбина. Очаква се иновациите да направят проверката на знанията по-обективна и да намалят корупционните рискове. Досегашната практика показва, че традиционното тестване може да бъде купено - за 3,5-4 хил. долара. С международен изпит трудно ще извършиш подобна машинация.
На тази реформа се противопоставят ректори на ВУЗ, защото международният изпит им пречи да продават дипломи, главно на чужденци.

5. Оздравителни процедури за болници

От 2016 г. всяка болница в Украйна е длъжна да публикува списък на наличните си лекарства на достъпни за пациенти места, актуализирайки тази информация седмично. Наличието на лекарства, закупени с бюджетни средства, може да се провери на сайта https://eliky.in.ua/
Преди това болниците крият от пациентите лекарства, закупени за държавна сметка, препродават ги в аптеки, често разположени в същото медицинско заведение.

По материал на Екатерина Шаповал, Иван Верстюк

https://nv.ua/ukraine/politics/pyat-samyh-denezhnyh-shem-v-sfere-gosmediciny-kotorye-unichtozhila-suprun-rassledovanie-nv-50006107.html



Няма коментари:

Публикуване на коментар